Virágturizmus

Elkezdtem készülni a tavaszra. Arra gondoltam, hogy milyen szép is lesz a tavasz, a virágzó fák, mezők; és mennyire jó is lesz ezeken a helyeken sétálni. Elkezdtem a neten böngészni, hogy hol milyen virágzás várható, találtam is négy helyszínt, igaz már bőven a nyárba nyúló időpontokkal.  
Ha nekem lenne valamilyen turisztikai irodám, vagy valami hasonló, biztosan a virág-turizmusra szakosodnék, mert szerintem ezt még nem találták ki. Kikeresném az összes nagyobb mennyiségben virágzó növény helyét az országban, és ezekre a helyekre vinném a kirándulni vágyókat... Hát igen, mindig kitalálok valamit. Sok virágmezőn jártam már, az egyik legemlékezetesebb számomra az volt, amikor Veszprém felé mentünk Pestről, és a város előtt néhány kilométerre a főút mellett nagy kiterjedésű len-mezőkre találtunk. Annyira gyönyörű volt a kéksége, hogy meg is kértem a férjemet, hogy álljunk meg, hadd fényképezzem le. Olyan volt, mintha a kék ég tükröződött volna a mezőn.


Igaz, hogy ez nem egy kreatív ötleteket bemutató bejegyzés, de mivel annyira izgalmas már a tavaszra várni, gondoltam nem fogjátok zokon venni tőlem ezt a kis kitérőt. 
Amit én biztos hogy megteszek, mielőtt kocsiba ülünk, hogy előkeresem az arborétum elérhetőségét, felhívom telefonon, hogy mikor virágzik az a bizonyos virág, vagy mikor fog. Azért, hogy ne érjen csalódás.

Íme öt helyszín:

FEBRUÁR
Alcsútdoboz - Alcsúti Arborétum

Februárban búcsúzik a tél, megjelenik a tavasz első hírnöke.
A csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező fogadja a látogatókat, amely egyedülálló az országban.
A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára.
A kirándulókat ez a lenyűgöző látványosság március közepéig várja.
ÁPRILIS-MÁJUS

Medvehagyma-virágzás A Mecsekben , április 15 – 17. Medvehagyma Fesztivál

Helyszín: Orfű, Kemencés Udvar
Információ: Serényi Róbert 30/294-1907 , info@orfumuskatli.hu ,www.orfumuskatli.hu

A medvehagyma (Allium ursinum) a Dunántúlon nagy területeken él erdei aljnövényzetként, márciustól fogyasztható a levele, májusban kivirágzik, és már be is húzódik a föld alá.

Egy időben védett növénynek számított, az erdős területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízvilágot képvisel. Levesek, mártások, töltelékek, halételek könnyű fűszere. A gyöngyvirág leveleihez hasonlító levelek jól fagyaszthatók, fokhagymaillatúak. Érdekessége, hogy sószegény étrendbe, jellegzetes sós íze miatt, jól illeszthető. A nagy levelei kínálják a lehetőséget, hogy megtöltsük, mint egy szőlőlevelet. A kecsketejtermelők kecskesajtot töltenek bele és így érlelik azt.
A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A barna színű, sajátos ízű és illatú méz könnyen megkedvelhető és erősítőnek is kiváló.


ÁPRILIS-MÁJUS
Babócsa - Basakert
A kelet felől, Csokonyavisonta és Barcs irányából érkezőknek szinte eltéveszthetetlen a Basa-kert. A falu határán kívül, mintegy másfél kilométerre található, bejáratát faragott tábla jelzi. A mintegy 13 hektáros terület legnagyobb nevezetessége és látványossága a csillagos nárcisz. A fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán. Egész Európában nincs ekkora kiterjedésű összefüggő nárciszmező, épp ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága védetté nyilvánította. A história szerint e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, az évszázadok során minden tavasszal kibontja szirmait. A babócsaiak egy évtizede úgy gondolták, hogy ezt a látványt szívesen megosztanák másokkal is, ezért minden évben megrendezik a Nárcisz napot, amelyen több ezren - köztük szép számmal külföldiek is részt vesznek.
Április végén, május elején kerül sor Babócsa legnevezetesebb eseményére, a tömeges nárciszvirágzásra. A Basakert ilyenkor fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillag -szirmú virágok pedig finom illatfelhőbe borítják a környéket. A mindössze néhány napig tartó attrakciót hatalmas figyelem kíséri. Tízezernél is több érdeklődő zarándokol el egész Európából Babócsára, hogy részt vegyen e feledhetetlen élményben.MÁJUS-JÚNIUS


A Jeli arborétumban májustól júniusig bódító illatú rhododendron bokrok színes kavalkádja gyönyörködteti a szemet. Ilyenkor a duzzadt bimbók kipattannak, és piros, sárga, bordó, lila tündér-bokrok uralják az erdőt. A növényhatározó jó szolgálatot tehet a kíváncsibbaknak, és akik szeretik fényképeken megörökíteni a pillanatokat, kamerájukat mindenképpen vigyék magukkal. A rhododendronok virágzása nagyon sok látogatót vonz, de a kert nagy kiterjedése miatt nem érezhető a zsúfoltság.
Ma az arborétum területén 50 fenyőféle található, de a park fő látványossága a magasabb hegységek hűvösebb régióiból származó rhododendron. Magyar elnevezése - havasszépe - őrzi havasi származását, és bár a rózsával nem rokon, hangarózsa és babérrózsa néven is ismert. A Jeli arborétumban több mint 300 rhododendron fajta él, és a bokrok száma is több ezer.
Májusi hétvégeken tömeges zarándoklat indul Jelibe. A rododendron-csodák mellett arra is készüljünk fel, hogy ilyenkor az arborétum közel sem egy békés, andalgásra csábító hely. A parkolóban alig lehet helyet találni, a buszok ontják a turistacsoportokat, az arborétum ösvényein egymás lábát tapossák a látogatók. Szerencsére a virágok ettől még gyönyörűek, a terület nagy, így beljebb már jobban eloszlanak az emberek, a kert pedig ekkor is roppant tiszta és gondozott.


Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez


Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez


Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
JÚNIUS

tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek.
A június-július fordulóján virágzó levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. Állítólag ilyenkor lepkevölggyé változik az egész tihanyi belső sziget. A virágzás idején szakemberek kalauzolásával szerveznek nyílt túrákat a Tihanyi-félszigeten található Levendula mező megtekintésére. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. E nemes növény tiszteletére rendezik meg a belső tó partján évről évre a Levendula Fesztivált, mely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is. Fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók.
Levendula fesztivál, jubileumi gálaműsor
Június 24 - 25. Szombat-Vasárnap
Belső-tó partja, Szabadtéri színpad


IMGP2299.JPG

altalanos_kepek (24).jpg - Szárítás 2.

altalanos_kepek (7).JPG - Az új telepítés, szemben a külső tó

3 megjegyzés:

 1. szia
  Nagyon tetszik a blogod, nagyon klassz dolgok érdekelnek. :) A virágos bejegyzésedhez lenne egy kérdésem. Írtad, hogy egy kék len mezőre bukkantatok ahogy Veszprém felé mentetek Pestről, és ez ügyben érdeklődnék, hogy pontosan hol (és mikor Június?) volt ez a hely ahol ezt a csodaszép fotót készítetted. :) Én tavaly júniusban vonattal mentem Füredre, és június elején láttam egy kék mezőt ha jól rémlik Polgárdinál. De nem túl jól a memóriám, így semmi se biztos. :) Nincs messze a két hely, nem lehet, hogy ugyanazt láttuk? Esetleg meg tudnád írni, hogy melyik útról tértetek le a fotó kedvéért. Ha nem emlékszel már rá pontosan, akkor csak nagyjából írd le, hogy mennyire voltatok Veszprémtől. :) Mindenképp kell készítsek egy képet kék mezőről! :)
  Köszönöm szépen előre is!
  Hűséges olvasód: Szandra :)

  VálaszTörlés
 2. Szia! Adtál egy kis munkát, előkerestem a lenvirágos képeket az archív fotóim között... 2009. májusban készültek a képek, és nem Veszprém felé. Vagy Vál és Felcsút között valahol, vagy Felcsút és Csókakő között - tudom, hogy ez nagy terület, hosszú út, de sajnos pontosan már nem emlékszem. Viszont nem hiszem, hogy ez olyan ritkaság lenne, mert itt nálunk a Mátyásföldi Repülőtéren tavaly tavasszal volt lenvirág mező, igaz nem olyan hatalmas nagy, de gyönyörű szép volt az is. (Budapest, XVI. kerület.) Szóval sok sikert, remélem sikerül belebotlani egy ilyen mezőbe! Üdv, egy derék asszony.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm! Bocsi, hogy csak most jelentkeztem, csak tönkrement a gépem és amiket elmentettem könyvjelzőbe az elveszett, így a blogod linkje is. Meg nem is otthon élek, hanem Németben, és most megyek haza. Jártál mostanában a repülőtér fele? Már elvirágzott, vagy van esélyem, hogy lőjek pár fotót? A reptérre szabad a bejárás? Nem vagyok arra járatos. :) Köszi :)
  Amúgy ha tudsz még szép virágmezőket (pl.: Pipacs) akkor azt megoszthatod velem/velünk. Én egy ilyet találtam egy másik blogon (remélem nem gond ha belinkelem) ide is el akarok nézni: http://bolygopingvin.blogspot.de/2012/06/poroszlo-kornyeke.html Szarkaláb mező :)

  VálaszTörlés