Karácsony: só-liszt gyurma karácsonyfadíszek

A só-liszt gyurmát szinte mindenki ismeri, hiszen az óvodáktól kezdve az alsó tagozatig rengetegszer készítettünk gyermekkorunkban ebből az anyagból különbéle figurákat.
Most szeretném bemutatni, hogy bizony, lehet ennek a gyermeki anyagnak komolyabb külsőt is adni: szép, egyedi karácsonyi díszek, vagy akár egyenesen karácsonyfadíszek készíthetőek belőle.
Íme egy példa:Az alábbi receptet szokás használni:
20 dkg finomlisztet és 20 dkg vákumsót összekeverünk, hozzáadunk 125 ml vizet és 2 evőkanál étolajat.

De egy másik recept is létezik:
Fél csésze asztali só, fél csésze víz, és egy csésze liszt. Olajat pedig nem teszünk bele, mert avasodik, és egy idő után büdösek lesznek a díszek, hacsak nem olívaolajat használunk.

Én a második verziót javaslom. A hozzávalókat kézimixerrel összekeverjük, utána pedig addig gyúrjuk, amíg jó egynemű, gyúrható tészta nem keletkezik a kezünk alatt.

Színezni is lehet: fekete teával, kávéval, fahéjjal, pirospaprikával - az ilyen és ehhez hasonló színezők nem károsak az egészégre és természetes színhatást adnak, ami szerintem sokkal szebb, mint valamilyen rikító ételfesték. Mindazonáltal, ha például mikulást készítunk, akkor az erős piros ételszínezékkel jól meg lehet festeni az anyagot.

Ezzel a fajta tésztával gyorsan kell dolgozni, mert könnyen kiszárad. Amivel nem dolgozunk, tároljuk műanyag zacskóban.

A díszekhez szükség van valamilyen kiszúróra: a legjobb, ha beszerzünk legalább kétféle méretű hópehely formát, vagy harangot, de egyszerű köröket, csillagokat is szúrhatunk belőle, azt is szépen lehet dekorálni.


Miután elkészítettük a figurákat, ne felejtsük el kilyukasztani őket, hogy fel tudjuk akasztani, ha készen lesz, mert sütés után már nem lehet kilyukasztani.


Mivel az a cél, hogy minden nedvesség kipárologjon belőle, ezért elég hosszú időre, akár órákra is a sütőbe kell tenni őket, vigyázzunk, hogy olyan alacsony hőmérsékletre, amitől nem lesz kokszos:) Azaz nem ég meg, bocsi.
Apropó, mi anno nem sütöttük meg őket, csak a radiátoron száradtak pár napig.
A kész gyönyörűségeket lehet azután dekorálni, méghozzá számtalan módon. A képen látható csillagokat egyszerű filccel rajzolták meg. De lehet festeni, vagy például glitterrel megszórni.
Ha azt szeretnéd, hogy sokáig megmaradjanak, akkor vékony lakk réteggel lehet tartósítani, ez meggátolja a nedvesség bejutását.
Végül fel lehet fűzni, vagy egyenkét az akasztót ráilleszteni, és már mehet is a kijelölt helyére!
forrás


2 megjegyzés:

  1. Ezek a hópelyhek valami gyönyörűek! Bár nem kevés türelem és kézügyesség kell a megrajzolásukhoz.
    Az én gyerkőceim is imádják a só-liszt gyurmázást és valóban lehet egész komoly, "felnőttes" dolgokat is készíteni belőlük.
    Köszönöm, hogy megmutattad ezeket a szépségeket:)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen. Szép Karácsonyt, előre is!

    VálaszTörlés